2021. október 29., péntek

A gamma és delta Trianguli

 A mai este, közepesen jó ég mellett a Triangulum csillagképet próbáltam közelebbről meglesni. A Háromszög kis kiterjedésű, igazán fényes komponensekkel nem rendelkezik, így nehezebben észrevehető, de a sarkai azért alkalmas kiindulópontok.

Október végén, este kilenc óra tájt a nyugati égen található. Ahogy az ábrán is látszik, a gamma és delta, kicsit fényesebb alkotói, igen közel vannak egymáshoz, gyakorlatilag egy látómezőbe befogható a kettő. Ezt kihasználva örökítettem meg őket, a gammát középre állítva nagyon szép látvány tárult elém. 
Ahogy látható, szinte egy vonalat képez a középső gamma /HIP 10670/, a delta és 7 Trianguli, majdhogynem egyforma fényesnek találtam őket. A gamma 112 fényévre van, 4 magnitúdós csillag. Viszonylag fiatal, mintegy 300 millió éves, közel háromszoros naptömegű, forró, 9440 K hőmérsékletű, fehér csillag. Igen gyorsan forog, ha oda tudnánk menni, valószínűleg kis mértékben lapultnak találnánk. A csillagászok egy poros törmelékkorongot is azonosítottak körülötte. Már csak én feltételezem, hogy azokban a törmelékekben talán exoplanéta is megbújhat, de ez a jövő titka. Néhány halványabb csillag szintén rákerült a rajzomra, amik többnyire 8 mg körüliek voltak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése